Partners

Partners


Coronabeleid Massage to Move praktijken. We verzoeken cliënten rekening te houden met het navolgende beleid:

MASSAGE

TO MOVE

What moves you?

Inspiratie



21 mei 2020

Twee van onze massageprofessionals volgen de studie Integrative Medicine (IM), een nieuwe visie op gezondheidszorg. Deze visie past zeer goed bij de massagebehandelingen die je van ons gewend bent. Hierbij een korte introductie!

De traditionele reguliere gezondheidszorg is vooral gericht op het bestrijden van ziekten, klachten en beperkingen. Het zou daarom wellicht beter zijn om van ziektezorg te spreken in plaats van gezondheidszorg. Wij mensen zijn in aanleg echter gericht op ontwikkeling en groei en het is daarom logischer om ons ook te richten op het behoud en het bevorderen van de gezondheid en mogelijkheden, en op de ondersteuning en versterking van het zelfhelend vermogen van lichaam en geest. Deze benadering opent deuren voor preventie en leefstijlinterventies. Ook staat niet langer de klacht, maar de zorgvrager centraal.

“Integrative Medicine is het beoefenen van een geneeskunde die het belang van de relatie tussen behandelaar en zorgvrager herbevestigt, die gericht is op de hele persoon, gevoed wordt door bewijs en gebruik maakt van alle geschikte benaderingen, zorgprofessionals en disciplines om optimale gezondheid en genezing te bereiken.”

(Consortium of Academic Health Centers for Integrative Medicine, 1999)

Natuurlijk moeten we ziekten en klachten zoveel mogelijk proberen te bestrijden, en door te focussen op het bevorderen van gezondheid en het verhogen van de kwaliteit van leven, blijven er behandelingsmogelijkheden. Ook als genezing niet mogelijk is. Dit is een groot verschil met de traditionele gezondheidszorg, waar zonder diagnose geen behandeling (meer) mogelijk is en waar vaak weinig aandacht is voor wat de ziekte met de patiënt doet, ofwel het psychische aspect. Uitgangspunt bij IM is het totale welbevinden van de zorgvrager, welke zelf een actieve rol speelt in het proces. De relatie met de behandelaar is gelijkwaardig; de behandelaar neemt de zelfverantwoordelijkheid en ook keuzevrijheid van de zorgvrager serieus.

Wel is het belangrijk om bij de afweging van een behandelmogelijkheid eerst te kijken of een behandeling effectief en veilig is gebleken. Is er voldoende onderzoek waaruit blijkt dat mensen er baat bij hebben? Zijn er ook bijwerkingen, waardoor de veiligheid niet gegarandeerd kan worden? Zo kan een behandeling worden aanbevolen (bijvoorbeeld humor bij stress: effectief en veilig), worden getolereerd (bijvoorbeeld reiki bij spierpijn: wel veilig, maar effectiviteit is niet bewezen), nauwkeurig worden gemonitord (bijvoorbeeld chemotherapie: wel effectief, maar niet veilig) of afgeraden (gebruik van de kawaplant bij luchtwegproblemen: niet effectief en niet veilig).

Een laatste pijler van IM is het belang van een helende omgeving. Fysiek door een prettige inrichting van de ruimte waar de zorgvrager verblijft. Sociaal-emotioneel door een empathische houding van zorgverleners en steunende naasten. Mentaal door betrouwbare en duidelijke uitleg. En bovenal door de zorgvrager centraal te stellen.

Hoe past een massage(therapie)behandeling bij Massage to Move in de visie van IM? Onze zorgverleners stellen de cliënt centraal. Wat heeft hij of zij nodig, zowel fysiek als mentaal. We behandelen klachten, maar zorgen ook voor onderhoud van je fysieke en mentale gesteldheid. Er is veel onderzoek naar massage, waaruit blijkt dat massage effectief en veilig is. Voor een blijvend effect is het vaak nodig om de leefstijl aan te passen. We adviseren over hoe je je lichaam soepel en gezond kunt houden, en blijven hierbij gericht op jouw behoeften en je eigen verantwoordelijkheid. Waar nodig verwijzen we door naar andere zorgverleners.

Wij hopen en merken ook dat deze nieuwe visie op gezondheidszorg steeds meer gehoor krijgt binnen de traditionele reguliere gezondheidszorg. Een versterkte samenwerking tussen reguliere en complementaire zorg, zal leiden tot een verhoogde aandacht voor de zorgvrager in zijn gehele hoedanigheid, waarin lichaam en geest onafscheidelijk met elkaar verbonden zijn, waar men meer gericht is op preventie en leefstijl en de zorgvrager zelf een veel actievere rol zal spelen en zich daardoor meer gehoord en gezien voelt.

Bron: Integrative Medicine, zorg voor gezondheid en geluk. Arbeiderspers 2011, Karlien Bongers & Astrid Van Koppen.

Contact
close slider










    De website van Massage to Move gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.