Partners

Partners


Coronabeleid Massage to Move praktijken. We verzoeken cliënten rekening te houden met het navolgende beleid:

MASSAGE

TO MOVE

What moves you?

Inspiratie25 april 2024

Ouderdom komt met gebreken zeggen ze. In ieder geval weten we dat we steeds ouder worden en dat dit maar zelden zonder ‘gedoe’ en ongemakken gaat. Neem Volksziekte nr. 1 onder vrouwen; Dementie (Alzheimer Nederland https://www.alzheimer-nederland.nl/nieuws/dementie-doodsoorzaak-nummer-1-bij-vrouwen-nederland). Problemen met dagelijkse handelingen, terugtrekken uit (sociale) activiteiten, vergeetachtigheid, verandering in gedrag en karakter en onrust zijn een greep uit de belangrijkste kenmerken van dementie. (Alzheimer Nederland https://www.alzheimer-nederland.nl/dementie/herkennen-symptomen). Voor mensen met dementie wordt het steeds lastiger om ‘thuis te komen bij jezelf’ als zij zo’n sterke verandering doormaken als gevolg van de ziekte. Hoe kom je thuis bij jezelf als je steeds minder ‘weet’ wie je bent?

Tja, als we minder kunnen vertrouwen op het ‘weten’, dan blijft ‘ervaren’ over en juist dat op dat vlak kunnen wij als massagetherapeuten mooi werk verrichten. Wat voor onze cliënten zonder (ernstige) ziekte helpt, kan voor mensen met ziekte natuurlijk ook behulpzaam zijn.
Er is steeds meer kennis over de effecten van massage op gedrag en op onrust bij mensen met dementie en je raadt het misschien al; deze zijn positief! Chinees-Japanse onderzoekers onderzochten in 2020 15 wetenschappelijke studies over het effect van massagetherapie bij dementie (Massage Therapy in Nursing as Nonpharmacological Intervention to Control Agitation and Stress in Patients With Dementia, Hui Zhao, MA; Weiwei Gu, MA; Min Zhang, BA) en de resultaten logen er niet om: ‘Massagetherapie, afzonderlijk of in combinatie met aromatherapie en/of kalmerende muziek, kan een significante vermindering van agitatie, agressie, stress en angst bewerkstelligen. Het levert daarnaast ook voordelen op voor het verzorgend personeel’.

Ook in Nederland ontdekken we meer en meer dat ons werk bijdraagt aan het welbevinden van mensen met dementie. In 2016 voerde het NIVEL een pilotonderzoek uit (https://postprint.nivel.nl/PPpp6161.pdf) waaruit eveneens bleek dat massage een waardevolle bijdrage kan leveren aan de zorg voor mensen met ernstige dementie.

Mijn hartenkreet aan iedereen die in zijn omgeving te maken krijgt met dementie en in het bijzonder aan mijn collega massagetherapeuten; zoek de samenwerking met organisaties in de ouderenzorg op en gebruik de kracht van liefdevolle aanraking. Help ons gelukkiger oud te worden, ook met dementie!

-Door Kay-

Contact
close slider


    De website van Massage to Move gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.