Partners

Partners


Coronabeleid Massage to Move praktijken. We verzoeken cliënten rekening te houden met het navolgende beleid:

MASSAGE

TO MOVE

What moves you?

Inspiratie1 december 2022

We hebben een heerlijk receptje voor je! Elke cultuur heeft zijn eigen kijk op voedsel, waar we ons door kunnen laten inspireren.  Een voorbeeld is de Traditionele Chinese Medische geneeskunst (TCM). Bij ons in het Westen gaat het vooral om de waarde van voedings- en bouwstoffen.  De TCM-voedingsleer gaat ervan uit dat voeding een thermische werking heeft in je lichaam. Het gaat dus niet om de hoedanigheid waarin een voedingsmiddel is bereid, geserveerd en gegeten. Het draait om de vraag: wat doet het precies in het lichaam? Welke thermische werking heeft het product in het lichaam? Of anders gezegd: wat doet het energetisch in het lichaam? Bijvoorbeeld: zwarte thee wordt warm gedronken. Toch heeft het een koude thermische werking. Dat merk je doordat je het na het drinken van warme zwarte thee koud krijgt. De TCM voedingsleer onderscheidt 5 categorieën voeding met een thermische werking:

Heet> verdrijft koude (bouwt yang op)

Warm> bevordert circulatie, verbetert orgaanfuncties, (bouwt yang op)

Neutraal> kalmeert, komt de spijsvertering ten goede

Koel:> verdrijft hitte uit het lichaam (bouwt yin op)

Koud> koelt het lichaam af (bouwt yin op)

Binnen de TCM voedingsleer wort het lichaam ingedeeld in een Yin (koude) en Yang (warme) constitutie. Iemand heeft dus een koude of warme constitutie. T.a.v. voeding zul je volgens deze leer precies dat moeten eten dat tegenovergesteld is van je eigen constitutie. Dus wie een koude constitutie heeft, eet meer verwarmende voeding en wie een warme constitutie heeft, eet meer verkoelende voeding. Extreme voedingsmiddelen, namelijk koud en heet, moet iedereen die in balans is, zoveel mogelijk vermijden.

De TCM werkt volgens de Vijf Elementen-leer, de zgn. Wuxing. De vijf elementen bestaan uit Hout, Vuur, Aarde, Metaal, en Water. De elementen zijn allemaal gekoppeld aan organen. Zo is het element aarde gekoppeld aan de maag en milt. Het element aarde neemt het verteren van voeding en drank voor zijn rekening, met name de milt. Milt en maag worden ook wel het centrum genoemd. Niet alleen omdat ze letterlijk in het centrum van het lichaam liggen, maar ook omdat een krachtig centrum een sterke spijsvertering betekent. Je verbetert de verteerbaarheid door de voedingsmiddelen te bereiden (koken, bakken, braden) en door spijsvertering bevorderende elementen toe te voegen (verse kruiden). Het gaat erom dat datgene wat je eet, je lichaam ook goed kan verteren. Het element Aard staat voor de zoete smaak die de milt stimuleert. De werking van die zoete smaak harmoniseert, bevocht, ontspant en versterkt het midden.

Hier een recept dat veel aarde elementen bevat.

De heerlijkste Speltpannenkoekjes maak je zo!

Ingrediënten:

Sesamolie of roomboter

140 gram speltbloem

2 eieren

150 ml rijstmelk

60 ml mineraalwater met koolzuur

Snufje zeezout

Snufje kardemon

Snufje cacao

Beetje citroensap en citroenrasp

Bereiding:

Bloem mengen met kardemon, cacao en zeezout. Eieren toevoegen, rijstmelk beetje bij beetje met een handklopper door het mengsel mengen en tenslotte het water en de citroensap en de rasp toevoegen. En dan is  je beslag klaar. Klaar om 6 pannenkoekjes te bakken. Serveren met een hartige of zoete vulling en lekker met noten, dadels en agavesiroop. 

#speltpannenkoek #tcm #chinesemedicine #pannenkoeken #ontspanning #recept #gezondheid  #welzijn #voeding⁠

Foto: unsplash

Contact
close slider


    De website van Massage to Move gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.