Coronabeleid Massage to Move praktijken. We verzoeken cliënten rekening te houden met het navolgende beleid:

MASSAGE

TO MOVE

What moves you?

Inspiratie9 juli 2020

Bewegen en ontspannen zijn beiden goed voor onze gezondheid. Dat is voor velen niets nieuws. Wist je dat het ook zorgt dat je je minder angstig en somber voelt? Dat betekent dus, dat je invloed kunt hebben op deze emoties!

Benieuwd hoe dit werkt? Het hersengebied dat betrokken is bij het ervaren, verwerken en aansturen van (met name negatieve) emoties is de amandelkern (amygdala). Vooral angstgevoelens worden hier opgewekt. Er zijn verschillende anderen hersengebieden die de amandelkern beïnvloeden. De frontale lob heeft een remmende werking op de amandelkern en remt dus het gevoel van angst. Als de frontale lob niet optimaal functioneert, is de remming ook minder en kunnen angst en somberheid juist de kop opsteken. De frontale lob is betrokken bij plannen en organiseren, impuls- en emotiecontrole, het richten van aandacht, oplossen van problemen een besluitvorming. Als je langdurig stress hebt, zorgt cortisol (stresshormoon) ervoor dat de frontale lob niet zo goed functioneert. Misschien herken je het wel: je reageert wat impulsief, kan niet zo goed meer nadenken en beslissingen nemen, enzovoort. Fysieke en/of mentale inspanning zorgen ervoor dat de frontale lob weer beter gaat functioneren. Het is dus goed om een wandeling te maken of een potje te schaken. Dit heeft direct een remmende invloed op de angst en somberheid.

Een ander hersengebied dat de amandelkern activeert is de pons. Dit gebied, in de hersenstam, reguleert de ademhaling, hartslag en bloeddruk. Iedere waarneming, bijvoorbeeld zien en horen, wordt via de pons verder gestuurd naar de rest van hersenen. Als je op televisie en radio veel narigheid ziet en hoort, komt dat als stressor binnen in de pons. Daardoor worden hartslag, ademhaling en bloeddruk hoger. Dit stimuleert ook de amygdala, en daarmee ook de negatieve emoties. Als waarneming via de pons invloed heeft op ademhaling en hartslag, kun je ook zorgen dat deze juist rustiger wordt. Luisteren naar rustige muziek bijvoorbeeld. Of een ontspanningsmassage, waarbij je door te voelen, je hartslag en bloeddruk naar beneden brengt.

Kortom: zowel fysieke en mentale inspanning als ontspanning en afleiding leiden via verschillende hersengebieden tot remming van de amygdala en daarmee tot vermindering van negatieve emoties, als angst en somberheid.

Bovenstaande nog eens nazien? Erik Scherder heeft er een filmpje (klik om te openen) over gemaakt!

Foto: unsplash

Partners


Contact
close slider


    De website van Massage to Move gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.