Een stuk fruit, vers sap of smoothie? Wat kies jij? Wat is de gezondste keuze? In fruit zitten naast vitamines en mineralen voornamelijk vezels, suikers en water. De suikers zorgen voor een verhoging van de bloedsuikerspiegel. Als je een vrucht, zoals een appel schilt en door de sapcentrifuge gooit, gooi je een groot deel van de vezels weg. De vezels en het water zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel niet teveel beïnvloed wordt. Als je bloedsuikerspiegel langdurig te hoog is, doordat je teveel voeding met suikers eet (dus ook fruit), kan dit ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid. Het verhoogt het risico op ondermeer hart- en vaatziekten, kanker, diabetes type 2 en overgewicht. Dan maar een smoothie, want daar gooi je de vruchten met schil en al in. Dat zorgt er inderdaad voor dat de vezels behouden blijven. Maar in een smoothie doe je, net zoals in een glas vers sap, meestal meer dan één vruchten. Daarmee worden zowel het sap als de smoothie ware suikerbommen. Het liefst eet je dus één appel, zoals deze van de boom komt.
Foto: unsplash