Partners

Partners


Coronabeleid Massage to Move praktijken. We verzoeken cliënten rekening te houden met het navolgende beleid:

MASSAGE

TO MOVE

What moves you?

Inspiratie



30 april 2020

Iedereen moet zich in deze tijd op de een of andere manier aanpassen. Niemand ontkomt eraan. Je kunt geen nieuwsprogramma kijken of krant openslaan: alles gaat over Corona. Dat is natuurlijk heel begrijpelijk. Meestal word ik er niet heel optimistisch van. Vaak wordt toch de zwarte, ellendige kant benadrukt of misschien vallen deze mij wel meer op. Er is ook veel leed, dat moet je zeker niet bagatelliseren. Schrijver en geschiedkundige Rutger Bregman zegt het, in gesprek met presentator Tim Hofman, heel mooi. In tijden van een (acute) crisis wordt vooral verslag gedaan over plunderingen, vernielingen en geweld. De mens wordt neergezet als egoïstische individu, die zijn ogen sluit voor het leed van anderen. We zagen het zelf een paar weken geleden aan het hamstergedrag, dat als een golf over Nederland trok. Winkelwagens vol wc-papier verdwenen naar een paar mensen, de grote meute zonder achterlatend, wekenlang! Mensen die massaal naar de bollenvelden trekken, omdat ZIJ nu eenmaal dit jaar de tulpen in bloei willen zien. Ook op politiekniveau zien we het. Er lijkt een barst te ontstaan tussen de “rijke” en “arme” EU-landen, omdat een aantal eerstgenoemde de hand te veel op de knip houden. Trump die steun aan het WHO intrekt en geen moment gelegen laat om “Amerika eerst” te scanderen. Het klinkt allemaal niet heel sociaal. Maar, zegt Bregman, onderzoeken laten keer op keer zien, dat mensen in dit soort nare perioden elkaar juist wél helpen, wel voor samenwerking kiezen, ook zonder persoonlijk gewin. Kijk naar mooie initiatieven. Websites waarop zowel mensen met een hulpvraag als mensen die hulp aanbieden bij elkaar gebracht worden. Wijkinitiatieven, waarbij kwetsbare (eenzame) ouderen geholpen worden. Haagse jongeren, die helpen voedselpakketten te verspreiden, met de slogan: Niet hangen maar helpen. Sire geeft hulpaanbieders een gezicht met #DASLIEF. Kortom, veel mensen steken de handen uit de mouwen voor anderen!

Wij mensen zitten zo dus in elkaar, maar onze westerse economieën zijn wel gebaseerd op marktwerking, eigen belang, concurrentie en individualisme. In de Verenigde Staten wordt dit wel heel schrijnend duidelijk. Daar kennen ze niet de zorgstaat, zoals wij die hebben. Veel Amerikanen hebben geen spaargeld, geen zorgverzekering, geen financieel vangnet. Geen werk is geen inkomen en dus echt dramatisch. Bregman hoopt en ziet een kans dat na deze crisis het systeem herijkt gaat worden. Dat sociale waarden belangrijker worden, dat de mensen in de vitale beroepen de waardering gaan krijgen die ze verdienen. Dat onze samenleving zich meer zal richten op saamhorigheid en samenwerking.

In zijn boek “De meeste mensen deugen” betoogde hij al dat niet de sterkste of slimste mens de evolutie door gekomen zijn, maar juist de vriendelijkste: The survival of the friendliest. De mens in zijn huidige hoedanigheid heeft het niet gered omdat hij strijd leverde en concurreerde met de rest, iets wat lange tijd geloofd werd, maar juist omdat hij samenwerkte. Uit onderzoek blijkt dat peuters niet beter zijn dan bijvoorbeeld chimpansees en orang-oetans in mentale taken als ruimtelijke inzicht en oorzaak-verband relaties. Maar de taak waar ze wel met kop en schouders bovenuit steken, is sociaal leren. Dat maakt ons als soort sterk. Door dat wat we leren niet voor onszelf te houden, maar met anderen te delen, hebben wij de evolutie tot nu toe overleefd! Als onze wereldleiders hier nu ook lering uit trekken?!

We moeten deze crisis met elkaar het hoofd bieden, in verbinding met elkaar. Als Massage to Move liggen onze praktijken, zoals je weet stil. Om toch de verbinding met onze cliënten en andere geïnteresseerden te houden, delen wij kennis, oefeningen en leuke inspirerende sites met je. Deel dat ook weer met andere mogelijk geïnteresseerden. Wat ook uit onderzoek blijkt is dat als jij vriendelijk behandeld wordt, jij ook anderen vriendelijk behandelt. Vaak zelfs iets vriendelijker dan dat jezelf behandeld bent. Dit zorgt dus voor een kettingreactie aan vriendelijkheid. Zo creëren we samen een samenleving, waar verbinding en saamhorigheid het meest belangrijk zijn. Gelukkig maar, want daar doen we het als soort het beste op!

 

Bronnen:

https://podcastluisteren.nl/ep/De-BOOS-AntiCoronaDepressiePodcast-6-Hoe-maak-je-deze-crisis-positief-Rutger-Bregman-legt-het-uit (interview start op 9 minuten)

De meeste mensen deugen, Rutger Bregman

Foto: Unsplash

Contact
close slider










    De website van Massage to Move gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.