Wat ervaar je bij de volgende oefening?
Laat je schouders en hoofd hangen, je mond hangen, buig wat naar voren
en roep hard: Ik voel me geweldig!
Sta rechtop, borst vooruit en krul je mond omhoog.
Roep heel hard: Ik voel me heel verdrietig!
Als iemand verdrietig is, kun je dat zien aan iemands fysieke toestand. Je emotie stuurt als het ware je fysieke houding. Je schouders hangen af, je hoofd helt naar voren, je mond hangt naar beneden.
Maar wist je dat je met je lichamelijke houding ook je emoties kunt sturen? Dus precies andersom! Door je mondhoeken omhoog te krullen, vóel je je al direct vrolijker. Door je schouders te rechten en je borst vooruit te drukken, vóel je je al direct energieker. Iedere emotie heeft een “fysiek recept”. Als je het recept weet, kun je ook de emotie oproepen door je houding te veranderen.
En dat is niet alles: je kunt nog meer doen om je te voelen, zoals je je wilt voelen.
Ook je focus bepaalt hoe je je voelt. Vanuit ons evolutionair verleden als mens zijn we gericht op potentieel gevaar, op zelfbehoud. Maar dat is nu niet altijd meer nodig. Door te focussen op wat je blij maakt, sta je veel meer open voor de prikkels in de buitenwereld, die zorgen voor die blijheid.
Onze taal is ook belangrijk bij het vormen van gevoelens. Als iemands gedrag ons irriteert, kun je je hier behoorlijk gefrustreerd over voelen. Je hangt het label frustratie aan het gevoel dat je ervaart. Maar als je een volgend keer dit gevoel van frustratie anders benoemt en bijvoorbeeld het label “fascinerend” geeft, zul je merken dat het ervaren gevoel verandert. Je geeft er een andere betekenis aan, door het een andere naam te geven.
Breng je fysieke en emotionele gesteldheid in beweging, waardoor je jezelf gelukkiger èn gezonder voelt!
Deze informatie is onderdeel van de basisprincipes van Neurolinguïstisch programmeren (NLP).